Mormânt vechi de 2.500 de ani, descoperit în Italia. Nu e făcut de romani și e conservat la fel de bine ca cele ale faraonilor din Egipt

de: Andrei Simion
04 03. 2024

O descoperire arheologică spectaculoasă a fost anunțată în Italia: un mormânt pre-roman perfect conservat, vechi de 2,500 de ani, a fost dezgropat într-un sit antic etrusc.

Descoperirea de la San Giuliano

Mormântul a fost descoperit în timpul excavațiilor din necropola etruscă de la San Giuliano, situată la circa 30 de kilometri nord-vest de Roma. Aceasta conține sute de morminte etrusce sculptate în stâncă, datând din secolul al VII-lea î.Hr. până în secolul al III-lea î.Hr.

Etruscii au fost un popor antic care a trăit în regiunile actualei Italii cu peste două mii de ani în urmă, civilizația lor atingând apogeul în secolul al VI-lea î. Hr. Aceștia au fost succedați de romani, care au preluat multe elemente ale culturii etrusce.

Recenta descoperire a avut loc în timpul unui proiect de restaurare a unora dintre cele mai importante morminte din necropola San Giuliano.

Mormântului Reginei” (Tomba della Regina) –  San Giuliano/Italia

Mormântul Reginei și o nouă descoperire

Lucrările de restaurare se desfășurau în jurul „Mormântului Reginei” (Tomba della Regina), un mormânt monumental datând din secolul al V-lea î.Hr., cu o lățime de aproximativ 14 metri și o înălțime de 10 metri. Mormântul are scări care duc la terasa superioară și două intrări care conduc în camere funerare gemene, relatează newsweek.com.

Excavate alături de Mormântul Reginei, arheologii au găsit un alt mormânt semnificativ, în întregime conservat. Acesta este format din trei camere și este „perfect păstrat”, afirmă autoritățile. Noua descoperire aduce o lumină nouă asupra diverselor tipuri de morminte din secolele al V-lea – al IV-lea prezente în această necropolă, conform cercetătorilor.

Alte descoperiri etrusce recente

Anul trecut, tot în Italia, arheologii au deschis un mormânt etrusc antic, neatins timp de 2.600 de ani, descoperind o abundență de artefacte rare. Situl arheologic se află la Vulci, o fostă așezare etruscă înfloritoare care a prosperat între secolele VI-IV î.Hr. datorită comerțului, extracției de minerale și producției de articole din bronz.